20 Nisan 2016 Çarşamba

Aydınlatıcıların Önemi


Acaba evlerimizin içinde kullandığımız aydınlatıcılar tüm odaya ihtiyacı olan ışığı yayması açısından ne kadar yeterli, bunun farkında mıyız? Eğer bunu daha önce hiç düşünmediyseniz ya da aydınlatıcınızın evinizin ortamını ışıklandırması için yetersiz kaldığını düşünüyorsanız, size bir aydınlatmada nelerin gerekli olduğu hakkında bilgiler vereceğim.
 Öncelikle size bunun tanımını yapmak isterim. Çevremizi ve o çevrenin içerisindeki her şeyi görmek için bir ışığa ihtiyaç vardır. Önce nesneye düşecek olan sonra da gözümüzle baktığımızda görme işlemimizin sağlanmasına yarayan bir ışığa. İşte bu ışığa aydınlatma diyoruz. Fakat iş bununla sınırlı değil.
Evlerimizde, odalarımızda kullandığımız aydınlatıcılar sağlıklı bir görünüm oluşturulması açısından önem taşır. Bunun için odanın büyüklüğüne uygun aydınlatıcılar kullanılmalıdır. Çünkü göz sağlığı için az ışık ne kadar zararlı ise bir ortama gereğinden fazla gelen ışık da göz sağlığımızı o kadar tehdit eder. Gözlerde çabuk yorulma ve sulanma bu tehdidin ilk belirtileridir.
Ayrıca aydınlatıcılar odanın, evimizin veya bulunduğumuz herhangi bir yerin dekorasyonunu olduğundan daha güzel gösterebilirler. Daha da önemlisi bulunduğumuz ortamı olduğundan daha geniş gösterirler. Hatta mekânın kullanım işlevlerini dahi etkilerler. Yani aslına bakılırsa aydınlatıcılar bu konuda birkaç sihirli güce sahiptirler, diyebiliriz.
Tabiki de doğru kullanıldıklarında... Kısaca; aydınlatmalar doğru kullanıldıklarında ve mekânın özelliğine uygun olarak seçildiklerinde, kullanıldıkları ortamda bir sihirbaz işlevi görür. Sıra geldi aydınlatma çeşitlerine: Eminim ki en çok kullanılanlar evlerdeki aydınlatıcılardır.
 Fakat evimizde kullandığımız klasik lamba türündeki aydınlatıcılar hariç; spot aydınlatıcıları, abajurlar, yer, duvar, masa ve bahçe aydınlatıcıları, dış mekânlar için kullanılan aydınlatıcılar, dolap aydınlatıcıları ve dekoratif aydınlatıcılar bu çeşitlerden bazıları aslında. Bu kadar çok çeşidi ve kullanım amacına yönelik farklı tarzlarıyla aydınlatıcıların ne kadar önemli bir dekoratif olduğu ortadadır.
Bulunduğunuz yere takmış olduğunuz aydınlatıcı, orası için ne kadar doğru bir kararsa bile onu kullanırken mekânın düzeni de bir o kadar önemlidir. Özellikle çalışma odalarınızda bulunan lambalara dikkat etmelisiniz. Işığın sol üst köşeden gelecek olması hem göz sağlığınız açısından hem de motivasyonunuz açısından önem taşır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder